Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


pondělí 30. března 2020

Ústí - Střekov - 02

Nejprve diplomní projekt odevzdaný počátkem tohoto roku Kateřinou Novotnou 
na FA ČVUT. Věnuje se Střekovu:


Kompletní projekt ke stažení zde: 



U dnešní reálné problematiky související se záměrem na řešený pozemek umístit Lidl a prostory pro retail se postupně propracováváme od celkového urbanistického konceptu ke konkrétnímu podkladu k jednání. Zatím není jasné, zda developer přistoupí na celkově odlišný přístup. Jedná se zejména o změnu uspořádání a architektonického vyznění.

Naším cílem je provázání s celkovou urbanistickou strukturou Střekova a zvýšení kvality jeho veřejných prostor.

Varianty polyfunkčního řešení (bydlení, obchody, kanceláře, služby) s násobným investičním objemem jsme dále nerozpracovávali. Pokud by se podařilo prosadit řešení, kdy by se celý nynější záměr vešel jen do jednoho bloku, zbylé dva bloky by bylo možné zastavět daleko intenzivněji.  

Určitě by tu ještě bylo dobré prověřit novostavbu Krajského soudu - místo se nám pro tento účel jeví jako po všech stránkách ideální. 
















A finále prezentace předložené developerovi.  Do současného okamžiku je to práce "for free", až podle toho, jestli bude přístup pro všechny strany akceptovatelný se domluvíme na spolupráci. Je to aktivita pro Ústí daleko nad rámec mé činnosti "krajského architekta", použil jsem tedy své standardní pracovní logo.
























































První prezentace k tématu:


2 komentáře:

  1. A není to málo Antone Pavloviči? Kde zůstal urbanismus? A kde je ten kvalitní veřejný prostor? A kde je ta polyfunkční výstavba? Na to, co jste prezentoval na veřejném představení fy Saller, které dirigovalo město je to dost servilní vůči investoru. Ach jo...

    OdpovědětVymazat
  2. Až teď jsem tedy objevil tento komentář. Málo? I toto řešení je z pohledu Sallera nepřijatelné. Z naší strany šlo o pokus jít z obou stran na půl cesty. Z hlediska městotvorného přístupu je vše srovnáno do jednoho bloku s podporou hlavní vnitřní střekovské osy. Z hlediska potřeb Sallera je tam jen obchod a retail. co nám přišlo důležité, že ostatní pozemky jsou volné. Obchod by tak bylo možno realizovat okamžitě, zbylé parcely s polyfunkcí by šlo postupně připravovat. Mimo to by bylo dobré zároveň udělat na celý spodní Střekov Územní studii, nebo regulační plán. Tedy - servilní vůči investorovi? nemyslím si, je to hledání cesty způsobem ukazujícím, že i u současně pojímaného zadání existují řádově kvalitnější cesty. I pokud vše dospěje k tomu, že původní verze územního plánu, požadující zde obytnou výstavbu, bude platná, neexistuje žádná páka na to aby zde majitel začal stavět. Daleko důležitější mi přijde vytváření společenského konsenzu jak území kultivovat, jak se tam chovat. Viz např. studentské práce zde: https://www.fa.cvut.cz/cs/galerie/atelierove-prace/13601-strekov

    OdpovědětVymazat