Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


středa 17. února 2021

Bakalářské práce Emilie Rážové věnující se Lomu ČSA

 Několik obrázků z obsáhlé prezentace bakalářské práce Emilie Rážové 

věnující se Lomu ČSA:











celá práce k listování:

A k tomu můj posudek, který jsem zpracoval: 

Posudek bakalářské práce Emilie Rážové s názvem: „(z)lom ČSA rekonvalescence (d)obývané krajiny v Podkrušnohoří“.

Krajinu pod Krušnými horami čeká velká proměna. Změny související s dekarbonizací a „odchodem od uhlí“ přijdou tak jako tak, je ale otázkou jaké nové perspektivy se v jejich rámci podaří založit. Zda půjdeme vstříc výzvám dvacátého prvního století, jejichž obrysy jsou na severu Čech už dnes velmi zřetelné, nebo se jako doteď budeme utápět v myšlenkových schématech a stereotypech, které jsou už dávno za zenitem.

Celou Mosteckou pánevní oblast si pro přehlednost můžeme rozdělit na část, kde již intenzivní těžba skončila - od Duchcova po Ústí, a část od Kadaně po Duchcov, kde se v povrchových lomech těží stále. Východní část pánve s akcentem na jezero Milada je nyní prověřována velkoryse pojatou krajinářsko, urbanisticko architektonickou soutěží. Trvalo více než dva roky diskusí, debat a workshopů než mohla být vyhlášena.   

Západní část Mostecké pánve to bude mít těžší. Už dnes tu s velmi rozporuplnými pocity sledujeme „otevírání“ jezera Most veřejnosti. Neadekvátnost  rekultivačních a hlavně resocializačních procesů se tu setkává s apatií samospráv. Naopak aktivní jsou zájemci o opětovné technické využití – energetické, hydrické, technologické. Hledání „přirozeného a rovnovážného“ stavu tu jde reálně stále stranou.   

Ale i tato část Mostecké pánve se postupně stává předmětem veřejných debat, studentských prací, nezávislých studií.

Studentka nás předkládanou bakalářskou prací přesvědčuje, že si je velmi dobře vědoma závažnosti, složitosti i nezbytnosti komplexního přístupu ve vybrané lokalitě Dolu ČSA. Podařilo se jí téma otevřít velmi jednoduše a srozumitelně. Práce zahrnuje jak velmi podrobnou historicko-analytickou část, tak část velmi dobře uvěřitelnou část návrhovou. Práce je tu dost - jak říkají i vrcholní představitelé těžební společnosti operující v oblasti – technických a energetických studií je zpracováno velké množství, ale smysluplná komplexní práce s osídlením a krajinou, která by nebyla jen technokraticky schematická tu není žádná.   

Srozumitelnosti výrazně napomáhá použitá grafická úprava. Práci činí i pro laickou veřejnost velmi dobře srozumitelnou  (již jsem ji jako referenci jak s problematikou pracovat předkládal současným vrcholným politickým představitelům kraje).  

Až budeme mít obdobným způsobem vypracované možné využití všech lomů v oblasti – i Dolu Nástup, Vršany, Bílina (ale ani okolí jezera Most takto zpracováno dosud není), těším se na následné variace práce s celou oblastí. Až pak bude možno adekvátně zpracovat i v bakalářské práci pouze naznačené koncepční východo-západní propojení kraje „energetickou cyklostezkou“ a budovat celkovou vizi rozvoje jedinečné krajiny pod Krušnými horami.

Bakalářská práce se velmi kvalitně zabývá rozsáhlým, dosud neadekvátně uchopeným územím.

Navrhované hodnocení “a“.

11.2.2021,  doc.ing.arch. Ondřej Beneš, Ph.D.



Žádné komentáře:

Okomentovat