Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


sobota 17. srpna 2019

Terezín

Již dva semestry se studenti FA ČVUT zabývají Terezínem. Téma do školy přinesl Ivan Němec, který před rokem a půl přišel do terezínské Malé pevnosti se záměrem organizovat tam s pomocí svých kontaktů mezinárodní kulturní program. Postupně jak začal Terezín objevovat, začal mu propadat a začal hledat jak mu pomoci (před nedávnem se do Terezína dokonce i přestěhoval). 

Studenti nejsou profesionálové a řeší především pedagogické a akademické problémy, ale dokáží svou nezatížeností realitou otevírat a v rámci prezentací komunikovat témata způsobem, který byl i v Terezíně překvapivý (podívejte se na další příspěvek s těmito studentskými pracemi). 

Určitě - v Terezíně bylo v posledních desetiletích po odchodu armády na počátku devadesátých let už mnoho vykonáno, mnoho již bylo opraveno. V porovnání s energií, která je dlouhodobě věnována Malé pevnosti a Židovského památníku je to ale stále málo. Nyní je v Terezíně na řadě oprava dalších čtyř barokních bloků - v rámci restartu se nyní řeší první fáze projektové přípravy. 

Pro další postup je mimořádně důležité zapojení obyvatel Terezína, aby věděli co se děje a necítili se od všeho odtržení. I proto byla před měsícem založena pracovní skupina "Terezín - vize 2030" kterou vede nynější pan místostarosta a je v ní zastoupena jak "pozice" tak "opozice". Po odborné stránce tam vedle Ivana Němce a mě bude i jeden z nejzkušenějších organizátorů soutěží u nás - Igor Kovačevič.

Náplň práce pracovní skupiny je založena poměrně široce. Půjde o:
-pokračování v aktivitách již probíhajících - například restart viz výše. Cílem by ale měla být příprava velké soutěže na celý Terezín. Ta v lepším případě bude trvat rok, dva a náklady na ni mohou být od pěti do sedmi milionů - v rámci její přípravy bude nezbytné provést mimořádně náročné stavebně historické a stavebně technické průzkumy. I v případě prvních čtyř bloků, na které směřuje restart, je nezbytné uvažovat v horizontu celého Terezína.
-musíme dál hledat kde jednat, koho oslovit, jak zapojit kontakty ze zahraničí
-nezbytná bude již zmíněná osvěta a informovanost terezínské veřejnosti
-pro složitost a komplikovanost problémů Terezína by bylo dobré usilovat o založení agendy obecního architekta. To se ale podaří - vzhledem k velmi nízkému rozpočtu obce - až pokud získáme další finanční prostředky. 

Co je ještě nezbytné zmínit - ony čtyři bloky řešené v rámci restartu - by v dohledné době měly být převedeny do majetku ústeckého kraje. Bude to ulehčení pro terezínský rozpočet, ale zároveň bude nezbytné dál pečovat o to, aby jejich využití bylo v souladu s celkovým rozvojem obce. 

Výhodou při tom všem může být moje role - tyto čtyři objekty budou spadat pod gesci prvního náměstka kraje pana Kliky - a právě především panu Klikovi budu coby vedoucí pracovní skupiny Krajský architekt pomáhat ve věcech architektury, urbanismu, péče o veřejný prostor a krajinu.

Při jednáních o možném využití jak už zmíněných čtyř bloků v rámci restratu (jedná se mj. o Žižkova kasárna, a bývalou nemocnici) bude nezbytné povýšit statut mezivládní pracovní skupiny na mezivládní pracovní komisi (jednání již probíhají). Tato jednání budou asi tím nejobtížnějším, co nás čeká - hledat na úrovni vlády potenciální zájemce o užívání, a zároveň v Terezíně neustále ověřovat, zda a za jakých podmínek by toto využití bylo pro Terezín přínosem. Bude to o to obtížnější, že soutěž na celý Terezín která by dokázala nastínit celkovou vizi rozvoje města (ideální by byla forma několikafázového soutěžního dialogu, kde by potenciální zájemci do zpracovávání mohli průběžně zasahovat), proběhne v lepším případě až za několik let.

O co bychom se také stále měli pokoušet? Nezapomenout - vedle občanů, kteří již v Terezíně bydlí - na další bytovou výstavbu v rámci nově rekonstruovaných areálů. Město by tak mohlo dělat vlastní bytovou politiku - pokud by nové byty byly ve vlastnictví města, mohlo by lákat profese, které dosud chybí, ale bez kterých si smysluplnou budoucnost Terezína nedokážeme představit.

Je třeba v rámci osvěty poukazovat na fakt, že pokud máme v Praze zoufalý nedostatek bytů, Terezín není ani hodinu cesty, je na železnici, jezdí tam autobus, má překrásné okolí. Pro mladé i rodiny s dětmi by mohl v souvislosti s měnícími se požadavky na práci mohl být mimořádně atraktivní.  


Žádné komentáře:

Okomentovat