Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


úterý 26. dubna 2022

Agentura plánování a rozvoje kraje - předběžné rozvržení služeb pro tzv. čtvrtý pilíř Transformátoru 02

Jak dopadá další postup v přípravě strategického projektu Ústeckého kraje Transformátor? 

Navazuji na příspěvek z konce loňského léta:  

https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2021/08/agentura-planovani-rozvoje-kraje.html


Poté, co se nám od počátku minulého roku podařilo "z nuly na sto" do rozbíhané přípravy strategického projektu Ústeckého kraje začlenit tzv. čtvrtý pilíř "plánování krajiny a osídlení" dochází k jeho postupnému rozpracovávání. 

Důležité bylo dokončení log frame loni koncem léta viz. https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2021/12/logframe-srpen-2021.html 

Posledního asi půlroku jsme pak velmi intenzivně jednali a hledali finální podobu a strukturu tohoto čtvrtého pilíře. Pro mě byly mimořádně důležité zpětné vazby od pana profesora Jehlíka z FA ČVUT, kdy u něj vždy cítím silnou podporu. Jak Ústecký kraj zná, tak si uvědomuje co všechno za prací tam skrývá. Od vyhlášení výsledků soutěže na okolí jezera Milada pak velmi úzce spolupracuji s Tomášem Ctiborem. V průběhu posledních třiceti let patrně nebylo žádného koncepčně architektonického počinu u nás, u kterého by nebyl. Ať už je to zakládání pražského IPRu, KAMu v Karlových Varech, nebo při finálním rozhodování zda "odsunout nebo neodsunout" - řeč je o brněnském nádraží. 

Abychom dokázali od počátku příštího roku dobře vše rozeběhnout - "Transformační služby", pokud projdeme i finálními schvalovacími procesy, budou spuštěny 1.ledna 2023 a potrvají pět let - bude nezbytné, abychom byli "velmi dobře připraveni". V tomto duchu jsem na počátku tohoto roku měl sérii jednání se zástupcem Sevenu, panem Farkačem. Seven, to je provozovatel dolu ČSA i dolu Vršany. A právě na důl ČSA do Fondu spravedlivé transformace připravují projekt "Green mining". Mám vůči němu velkou řadu výhrad, ale jsem si velmi dobře vědom současné situace v oblasti mezi Mostem a Chomutovem, kde žádné strategické koncepty a vize vedoucí do doby "po uhlí" zpracovány tak, aby zohledňovaly všechny souvislosti, které mi tam přijdou důležité, zpracovány nebyly. Těžko pak od soukromého subjektu očekávat, že by je provedl na vlastní náklady. Zhruba takto jsem vedl tyto diskuse. Chápu na druhou stranu "jejich" obavy aby se jim vůbec podařilo vše co by tam rádi a co postupně připravují dotáhnout do konce z hlediska přípravy a následně realizovat. 

Jako jedinou možnost jak vše co nejracionálněji uchopit pak vidím zpracování urbánně ekonomické studie celého kraje. Tímto způsobem by bylo možno se hned od počátku v kraji orientovat způsobem, který je pro "velké hráče" v území prioritní, a stát se tak - možná - jejich partnerem. Že součástí této studie musí být analýza kvalit, hodnot, potenciálů je nasnadě.  

Zároveň se tento podklad stane pro další analýzy a studie v kraji. Tyto následné práce se pak budou jednotlivým částem kraje věnovat podrobněji, vždy "důl po dolu" u těch větších prací a "oblast po oblasti" u těch menších. 

Důležité bude ale nyní podnikat i celou řadu jednání, transformace přece je především o tom "mít dobré informace" a daleko především být se všemi zainteresovanými "správně vyladěn".

S ohledem na aktuální geopolitické události budou požadavky související s "odchodem od uhlí" definovány ještě přesněji, ještě razantněji. Ustupovat není kam.

Žádné komentáře:

Okomentovat