Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


úterý 26. dubna 2022

Okolí Krajského úřadu

 

Tato prezentace navazuje na starší prezentaci, kdy to ještě vypadalo, že město Ústí vypíše soutěž na své důležité veřejné prostory v centru. Úvaha byla, že by se s tím okolí Krajského úřadu "svezlo": https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2021/03/priprava-souteze-na-reseni-verejnych.html

Dnes ale už víme, že se v dohledné době v Ústí v centru s veřejným prostorem nic zásadního dít nebude. Začínáme tedy hledat celkový pohled na zapojení pozdně brutalistního objektu úřadu do struktury města sami.

Následuje možný koncept uchopení okolí Krajského úřadu s důrazem na co nejpřirozenější propojení se strukturou města. Brutalistní objekty dnes vnímáme jako velmi výrazné, dokážeme doceňovat jejich hodnoty. Čím ale objekty té doby trpí je necitlivé zapojení především do struktury veřejných prostor. To se týká i objektu Krajského úřadu. V centru města stále působí jako odtažitá pevnost. Koncept uchopení, prezentovaný níže se tak pokouší těmi úplně nejjednoduššími prostředky hledat cestu, jak by mohly vyniknout architektonické kvality domu. Koncept pracuje se stromy v ulicích, zlepšováním prostupnosti, likvidací divných, nebo nevhodnou zelení uzavřených míst.

Speciální využití by si zasloužil předprostor vstupu do Krajského úřadu, kde je nyní předzahrádka restaurace Srdcovka. Pracovně místo nazývám piazettou, protože je to extrémně důležitý veřejný prostor, důležitá křižovatka. Místo by si zasloužilo "vyčistit" a maximálně zjednodušit, zpřehlednit. Dnes tam je zbytek základu po zdemolované lávce před Velkou Hradební, nevhodně umístěné sezení s osvětlením uprostřed, nedostatečně graficky prezentován hlavní vstup do úřadu, a další... Ideálem by bylo, aby se tu podařilo vytvořit jednoduchý kvalitní veřejný prostor s nenápadně umístěným veřejným osvětlením (dnešní nevhodné osvětlení průchodu směrem ke schodišti k náměstí !! ) . Do takto koncipovaného prostoru by pak šlo umísťovat například různé aktuální výtvarné objekty-intervence. Všichni máme ještě v živé paměti instalaci starých náhrobků v ulici před ústeckým muzeem. Tento prostor by na půdě UJEPu mohl mít třeba i svého kurátora, který by zde v koordinaci s vedením kraje vytvářel uměleckými objekty "program". Krajský úřad by se tak svým parterem velmi účinně a pozitivně dokázal dostat do povědomí obyvatel hlavního krajského města.


Nároží „pod vanou“.


Hledání adekvátnosti monumentality nízkého schodiště.

Uvolnění větracích trubek jako plastiky ve veřejném prostoru.

Pohled z Dlouhé ulice. 

Propojení loubí pod úřadem s chodníky podél silnice, výběr kvalitní dlažby, mobiliáře. Kultivar a výšku stromu vybrat s ohledem na celkový charakter místa.

 Stromy umísťovat s ohledem na výhledy z horní terasy, pohled na místo po plastice „srpu a kladiva“.

Východní část Dlouhé ulice.


Jednotný koncept stromů v ulici, městská kamenná dlažba v kombinaci se zelení. 



Průhled loubím pod úřadem od východu.


Využitelný prostor pod terasou může sahat designově výrazným a současným způsobem až k ulici - k chodníku .


Doplnění zelení.


Redukce parkovacích stání,  místo asfaltu dlažba pro pocit rozšíření  pěšího veřejného prostoru.


V závěru loubí pod schody rozšíření vnitřních prostor úřadu o místo s možností intenzivního kontaktu s veřejností.


Nahoře navrhované stromy podél Velké Hradební.


Redukce parkovacích stání, hledání místa pro zeleň – zde místo parkování navržen květinový záhon. 


„Otevření“ parteru úřadu směrem k Velké Hradební.


Velkorysý koncept stromů v ulici doplněný travou, květinovými záhony. 




U stromů vedle spolupráce s městem Ústím bude důležité najít dobrý kultivar, jeho výšku, rytmus umístění, prověřit vedení sítí. 




Pohled do piazzety.


Maximální zjednodušení  - světel, dlažby, detailů (předzahrádka Sdrcovky by zůstala). Zprava by dobíhaly květiny pod stromy před úřadem.


Čárkovaně v ploše piazzety a na fasádě úřadu naznačena místa  využitelná pro vyměnitelné „výtvarné intervence“ ve spolupráci s UJEPem. 

I v ulici před ICUKem by bylo dobré najít místa pro alespoň několik stromů.



A ještě doplňuji dopracování konceptu piazzety po prezentaci radě kraje:






Žádné komentáře:

Okomentovat