Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


pátek 28. dubna 2023

Koncept urb-eko studie

 

URBÁNNĚ-EKONOMICKÁ STUDIE – VERZE 02 (4/2023)

KONCEPT ZADÁNÍ (vychází z podkladu zpracovaného ve spolupráci s firmou 4ct – 03/2022)

Předmět

Tato studie by měla předcházet veškerým dalším studiím, analýzám a práci s územím. Urbánně-ekonomická studie by se měla věnovat území celého Ústeckého kraje. Do vyšší podrobnosti, definované v průběhu práce, pak posttěžební oblasti mezi Kadaní a Ústím, kde ještě toto přesné rozlišení bude třeba dopracovat.

 

Popis, cíle a účel studie

Půjde zejména o primární analýzu a sjednocení dostupných dat. Cílem bude zpracování datově orientovaného popisu a analýzy stavu a potenciálu kraje s důrazem na jeho ekonomickou a prostorovou transformaci.

 

Zohledněny budou zejména vazby mezi funkčními územími. Předběžně vycházíme ze členění po jednotlivých dolech a jejich zázemím: Důl Nástup plus města Kadaň a Chomutov, Důl ČSA a Vršany plus města Most a Litvínov, Důl Bílina plus města Bílina a Teplice, východní oblast Teplice – Ústí. Právě definování těchto funkčních zón a subzón, jejich rolí a významu v území včetně identifikace a kvantifikace klíčových parametrů (rozsah zóny, pohyb obyvatel mezi urbánními celky, meziobecní migrační trendy, kategorizace krajiny,…) bude patřit mezi hlavní náplně práce.

 

Důraz bude kladen na popsání vazeb mezi urbánními jednotkami a clustery, venkovskými oblastmi, krajinou a průmyslovými (post průmyslovými) extrakčními (post extračními) celky.

 

Výstupy poskytnou dynamický digitální podklad pro plánování změn v území ÚK. V zásadních oblastech rozvoje, směřující ke komplexní proměně regionu v rámci „odchodu od uhlí“, bude součástí práce i návrh podpory realizace již navržených opatření.

 

Hlavní cíle projektu:

a)vytvoření analytického datového modelu (digitálního dvojčete) Ústeckého kraje

Bude vytvořen základ pro postupně se dále rozvíjející analytický nástroj ÚK, sloužící jako akceschopný podklad pro rozhodování v území, pro stanovování prioritizace projektů, při alokaci prostředků, nebo vyhodnocování dopadů.

 

b)systematizace a aktivní práce s daty a informacemi v území

Využití územních mapových a statistických dat informací a znalostí ze strategických a koncepčních dokumentů a plánů. V případě možností využití aktivních i dynamických dat. Data budou strukturována v otevřeném, průběžně doplňovaném a rozvíjeném systému, který bude tvořit znalostní bázi pro rozvoj a transformaci území.

 

Využita budou zejména veřejně přístupná data a informace poskytnuté objednatelem. Dostupnost, struktura a specifičnost těchto dat přitom bude zásadní determinantou finální podoby výsledku. Jeho rozsah a míru detailnosti tak nelze v tuto chvíli bez komplexního zmapování a znalosti datové základny definitivně stanovit, proto bude upravován a upřesňován v průběhu realizace projektu za aktivní spolupráce a koordinace zadavatele.

 

c)kategorizace prostorově-ekonomických rolí v územním celku Ústeckého kraje

Zpřehlednění dat a informací strukturace území.

 

d)prostorová analýza a stanovení cílových parametrů posttěžebích lokalit

Vytvoření metodik a nástrojů pro zajištění vyšší efektivity a udržitelnosti projektu, vytvoření digitálního obrazu území – prioritně zaměřeno na zvolené lokality.

 

  

PŘEDPOKLÁDANÉ ROZVRŽENÍ PROJEKTU NA JEDNOTLIVÉ FÁZE

 

FÁZE 1

nastavení datového modelu pro shromažďování a udržování dat

a)revize stávajícího datového a analytického základu

Jako vstupní podklad pro další práci je nezbytná analýza a revize existujících dat a dalších vstupů. Jedná se o zpracování podkladové analýzy pro návrh digitálního nástroje pro plánování a vyhodnocování změn v území na strategické i územně plánovací úrovni v zásadních oblastech rozvoje. Klíčové sledované parametry budou:

-obecná informační vybavenost

-zdroje

-pověřené instituce

-sledované metriky

-perioda obnovy

-interoperabilita a konzistentnost dat

-konformita s národními a evropskými standardy

 

b) popis cílů a fungování prostorově datového modelu

V této části budou popsány cíle a požadované funkcionality prostorově datového modelu využívajícího data a informace pro tvorbu konzistentních/srovnatelných podkladů. Akcent při práci bude na posttěžební oblast mezi Kadaní a Ústím, kde půjde o to aby pomocí vzniklého podkladu bylo možno flexibilitně reagovat na nové výzvy, předkládané záměry a projekty, nebo postupně definovaná kritéria rozvoje území.

 

c)návrh struktury datové báze

-vytvoření základu pro analytický nástroj

-návrh datového schématu-vytvoření digitální matrice pro analýzu prostorových dat

-zpřehlednění dat a informací

-návrh metodiky pro získávání dat

-datové deriváty/metriky (indikátory)

-nastavění databáze –SQLite/City GML, případně ArcGIS Online

 

 

FÁZE 2

analýza a nastavení softwaru a výpočetního modelu pro vyhodnocení lokalit na území kraje

a)posouzení nabídky softwarových platforem a analytických nástrojů pro cílovou funkcionalitu.

Výběr řešení bude závislý na východiscích FÁZE 1. Cílem je optimalizace a kompatabilita, snížení nákladů na provoz a uživatelská přívětivost pro koncového uživatele. Ve spolupráci se zadavatelem bude docházet ke stanovování parametrů na adekvátně graficky  přívětivé uživatelské prostředí.

 

b)posouzení velkých dat, analýza možnosti integrace existujících i pravidelně sbíraných a doplňovaných dat, analýza možnosti dynamické aktualizace v závislosti na návrhu datové báze.

I tento bod bude podstatným způsobem vycházet z možností a východisek, které budou výsledkem FÁZE 1.

 

c)datová konformace a interní nastavení nadregionálního sdílení dat a informací

Účelem je zefektivnit případné možnosti výměny dat do stabilního datového schématu a formátu, připraveného fungovat v digitálním dvojčeti.

 

 

FÁZE 3

vytvoření analytického nástroje (digitálního dvojčete) včetně jeho využití pro potřeby zadavatele

a)návrh metody strukturace území a stanovení „rolí lokalit“, návrh metody identifikace/klasifikace rozvojových území v kategorických a nekategorických proměnných.

Zde by už mělo dojít k vytváření konkrétního návrhu hodnotícího modelu dle zjištěných dostupných dat. Bude tak možno se v území snadněji prostorově nebo hodnotově orientovat, abstraktní informace bude možno v území lépe strukturovat, dojde ke zvýšení srozumitelnosti dat. Při této redukci nebude zároveň docházet k žádnému „únikům informací“.

 

b)Kategorizace prostorově-ekonomických rolí územních celků Ústeckého kraje

Jeden z nejdůležitějších aspektů práce je zpřehlednění dat a informací tak, aby bylo území čitelně strukturováno dle jednotlivých společných prvků a jejich rolí ve vazbě na definovaná ekonomická kritéria.

 

c)prostorová analýza a stanovení cílových parametrů post-těžebních lokalit

Vytvoření metodik a nástrojů pro zajištění vyšší efektivity a udržitelnosti projektu při započtení unikátních kontextuálních parametrů v lokalitě, vytvoření digitálního obrazu území-prioritně zaměřeno na potřeby strategického projektu.

 

 

VÝSTUPY

Pro naplnění cílů bude vybudován ucelený systém shromažďování, analýzy, interpretace a komunikace informací o území. Tento postupně plněný a rozvíjený systém je základem znalostní báze pro udržitelný rozvoj a transformaci území Ústeckého kraje.

 

Základem je integrace prostorových GIS dat, BIM dat, dynamických dat, tabulárních registrů a ekonomických parametrů vystavěného prostředí. Její výstupy (interpretace informací) budou následující:

 

a)lacation explorer – prohlížecí mapová aplikace

-základní územní digitalizace – identifikovatelné plochy a jejich druhy, vlastnosti, využití

-zanesení všech dílčích tematických analýz a jejich distribuce/prezentace

b)analytických dashboard

-agregace a interpretace geodat a statistických dat

-benchmarking – srovnání vybraných indikátorů vůči jiným vybraným krajům či regionům

-tematické karty – shrnutí všech dat a informací o vybraném tématu v území, provázanost s cíli relevantních strategických a koncepčních dokumentů

 

c)další formy výstupů

-dataset  -pro expertní práci, rozvíjecí nástroje, další analýzy

-databáze (pro prohlížení dat a příp. extrakcí)

-mapová sada (pro nedigitální reprezentaci dat a popis stavu a potenciálu

-textová dokumentace (jako průvodní část, popisy metodik, zdrojů, shrnutí a východiska)

 

Poznámka:

Součástí výstupů bude i doporučení dalšího postupu prací, studií zadávaných samostatně. Předběžně mluvíme o studiích po jednotlivých lomech, jak je podrobněji uvedeno výše.

 

Do procesu práce na urbánně-ekonomické studii mohou vstupovat i požadavky týkající se spolupráce v oblasti participace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat