Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


pondělí 30. září 2024

Recenze publikace

 Recenze publikace o kraji https://www.uschovna.cz/zasilka/QTNUKPMH58JASX7T-TA3/ od doc.Ševčíka. Vyjde v časopise Stavba:

Nepřehlédnutelná publikace o „místu a regionu“ v práci architekta čili instruktivní nahlédnutí do architektonické agendy Ústeckého kraje

Architektura je velice komplexní obor, často dokonce mnohem více než si stavebníci i sami architekti myslí.  Jisté tušení, které o tom přes narůstající nikdy nekončící náklady a nezastavitelně rozrůstající plány měli již jinak všemocní absolutističtí monarchové v osvícenské epoše Evropy XVIII. století – „stavění  je nemoc, stejně jako alkoholismus“(usoudila Kateřina II., ale stavby v Sankt Petěrburgu nezastavila), výstavba kolosálního monumentu, který měl petrifikovat monarchii – Versailles,  zase fatálně  zruinovala státní pokladnu - „po květinovém koberci se kráčelo do katastrofy“ (H.Taine). V moderní době devatenáctého a dvacátého století pak architektura podléhala industrialismu a stala se součástí/silou a indikátorem „útěku do budoucnosti“ (Max Weber) a „oslabeného domova“, toho světa (severoatlantického civilizačního okruhu), kterému jsme si navykli říkat Západ.  Co je vůdčím motivem architektury na konci moderny a po selhání aspirací postmoderny na korektury jejích chyb a idejí? Bude Evropa tentokrát schopna zvládnout své „úspěchy“? Tedy „tady a dnes“, v naší neklidné době plné rozrůstajících se nejistot, v prvních desítiletích XXI. století? V době pokračujícího ekonomického a mocensko-ekonomického vzestupu asijských zemí (Čína se – ze svého pohledu - konečně vrátila na pozici, kterou fatálně ztrácela od 17. století), v době narůstající četnosti ekologických krizí a celosvětových epidemií, nadále nekončícího prestižního stavění, probíhajícího a přitom dosud Evropany plně nepřiznaného nadcházejícího konce „spotřebních žní“ na scéně Západu?                                                                                                                         

Usuzuji, že jednu z podstatných odpovědí máme „po ruce“- vždyť nyní tolik Západem obávané globalizující tendence jsou od počátku provázeny narůstajícím významem regionalizací všeho druhu! A navíc podstatnou, jakkoli začínající  odpovědˇmáme zde v Ústeckém kraji doslova „za humny“. Je to v Německu vyslovený a zdůvodněný nárok/aspirace, kterou má naplňovat nejkomplexnější obor – právě architektura. Architektura se stává subjektem/nositelem v Evropě tolik potřebného „terapeutického efektu“! 

Aby bylo jasno: proměna prostoru/prostředí/území, krajiny a místa v domov/vlast, petrifikace identity – to je ve výchozí/konečné instanci podstatným způsobem „věc“ architektury/urbanismu. Domov bez tváře není domovem, k domu/domovu patří jednota času a místa obyvatel, všemocný pocit identity a – perspektivace (respektive vějíř cest k jejímu dosahování). A to vše je právě „věc, o níž běží“ v úhledné bohatě dokumentované publikaci doc.Ing.arch. Ondřeje Beneše, Ph.D. z fakulty architektury ČVUT v Praze: „Práce architektonické agendy Ústeckého kraje 2018-2023“ 1).  V úvodu Petr Lešek (místopředseda ČKA) znovu vydefinovává právě onu „věc, o kterou běží“ (přesněji- předpoklady k jejímu řešení): pokud se „kraje promění v regiony, tedy pokud se promění vnímání jejich obyvatel a na místo toho, aby kraj brali jako pouhé administrativní vymezení, vypěstují si k němu citovou vazbu, pocit ukotvenosti…pak bude možné nastartovat lokální tvůrčí potenciál.“                                                                                                        V následujících šesti kapitolách se před čtenářem rozevírají témata a fakticita, děje se tak věcně, obsažně, ideově nasyceně a doslova výtvarně nesmírně instruktivně  (architekt O. Beneš „umí“ vizualizovat témata). Za kvalitou publikace stojí architektem iniciovaný multidisplinární tým, zapojení studentů FA ČVUT v Praze  (ateliery Plicka-Sedlák, Salzmann, Stempel-Beneš) a inovativní postupy autora publikace Ondřeje Beneše. Šest kapitol - Ústecký kraj a jeho obyvatelé (Děčín, Ústí nad Labem, Bílina, Terezín, Louny), Vztah celku a detailu (infrastrukturní studie Ústí z pohledu kraje, celkové uchopení Mostecké pánevní oblasti), Metody práce, architektonické soutěže (okolí jezera Milada,Transformační centrum Ústeckého kraje, lávka přes Labe v Děčíně), Krajská architektonická agenda, Transformace jako zakládání nové perspektivy kraje, Reflexe krajské architektonické agendy – nabízí čtenáři dostatečně  komplexní a plastický pohled na kraj -  z pohledu architekta.  

Publikaci působivě uzavírají výše zmíněné „Reflexe problematiky krajské architektonické agendy“ – doporučuji číst, jsou na konci publikace, uzavírají ji, ale jsou to silné obsažné a vzájemně se doplňující výpovědi z různých hodnotových a odborných pozic – krajinářky z FA ČVUT v Praze, senátora za Děčínsko, architekta-urbanisty FA ČVUT v Praze, městského architekta Varnsdorfu, krajské zastupitele Mostu a Děčína i neopominutelného podnikatele-filantropa.  Sever, Ústecký kraj má silné osobnosti, které svému území, krajině a lidem rozumí a kteří umějí to na potřebné politické scéně vyjádřit a zdůvodnit.

Publikace v neběžném, nicméně výhodně zvoleném formátu pro přehledně přístupné četné snímky, perspektivní malé i velkoformátové pohledy, nákresy, mapy, zákresy analytických situací, historická zobrazení krajin a míst, jedinečné vizualizace architektem O. Benešem vydefinovaných témat atd. a pod. – zkrátka  přes mimořádnou  „informační nasycenost“ - je více než „čtivá“. Díky obsahu a obdivuhodnému grafickému zpracování z dílny Lenky Jasanské se stala jedinečnou ukázkou nezastupitelných kvalit vysoké knižní kultury, schopné úspěšně oponovat pokleslé, nicméně agresivní kultuře „vyklikávání informací“ na webu.  Nepochybuji, že faktograficky, ideově obsažná a výtvarně krásná (vše v barvách, působivé podtisky) publikace si cestu k čtenářům najde.

1. Ondřej Beneš: Práce architektonické agendy Ústeckého kraje 2018-2023. Verzone,s.r.o., ISBN 978-80-87971-62-8; srv. od téhož autora Práce městského architekta v Děčíně 2017-2022. Verzone s.r.o., 2022, ISBN  978-80- 87971°-1

Oldřich Ševčík


Žádné komentáře:

Okomentovat