Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


středa 24. července 2019

Prezentace před radou kraje 23/7/2019


23/7/2019 Proběhla první prezentace před radou kraje. S Janem Štefanem jsme měli asi dvacet minut na představení podstaty toho o co nám běží.  Komplet prezentace viz. níže. Následná debata se týkala především otázek pravomocí - to jsme zdůrazňovali že v podstatě nejsou žádné, že vliv je zásadně tzv. měkký a pak vztahu k ZURkám. U těch jsem musel zdůraznit, že je bude nutno prověřit  obdobně jako tzv. strategické dokumenty.


„Role krajského architekta ve vztahu k Ústeckému kraji
jako subjektu i jako regionu"

STRUKTURA
MĚSTSŠTÍ, OBECNÍ ARCHITEKTI
Dnes je u nás má přes sto měst a obcí. V Ústeckém kraji mají různé kompetence, pozici ve správě města. Důležitá je osobní zodpovědnost. Jsou základem. 
KRAJŠNÍ ARCHITEKTI
Nemá je u nás žádný kraj, agendu je možno srovnat s agendou architektonických kanceláří velkých měst jako je IPR Praha, nebo Kancelář architekta města Brno.
Ústecký kraj je z pohledu  jak akademické sféry (FA ČVUT),tak profesní (ČKA) vnímán jak ten, kde by něco takového mělo začít jako první.
STÁTNÍ ARCHITEKT
Může být přirozeným završením celého procesu. Běžné v Holandsku, Belgii, Švýcarsku. 



VĚCI, KTERÉ JIŽ BĚŽÍ:
SPOLUPRÁCE S PKÚ
Započala loni sérií schůzek a jednání týkajících se zodpovědnosti za budoucnost, možných přístupu, způsobů řešení problémů.
SETKÁVÁNÍ MĚSTSKÝCH ARCHITEKTŮ ÚSTECKÉHO KRAJE
(Zápisy jsou podrobně dokumentovány na těchto webových stránkách.)
STUDENTI
Zpracovávali jsme již úkoly v Děčíně, v Terezíně, v Lounech, v okolí Milady (prostor mezi Teplicemi, Ústím, Trmicemi) – finální prezentace proběhla za účasti ústeckého primátora i ředitele PKÚ. Nově vedle FA ČVUT hodláme zapojit i TUL, kteří v Ústeckého kraje měl již také mnoho studentských zadání.
SPOLUPRÁCE S LIBERECKOU TUL
Toho, že mají oba kraje mnoho společného bychom rádi využili k  pořádání společných konferencí týkajících se minulosti, současnosti ale především budoucnosti regionu ve vztahu k architektuře, urbanismu. Součástí by mělo být i zapojení partnerských univerzit za hranicemi. Je navazována spolupráce s UJEP.

VÝZVY K OTEVŘENÍ:
VYPRACOVÁNÍ DOKUMENTU „STUDIE“ CO A JAK
Tímto podkladem bychom si podrobněji měli ověřit jaké mohou být cíle a požadavky na KA kladené, v jakých časových horizontech mohou být jaké výstupy.
PROVĚŘOVÁNÍ STRATEGICKÝCH DOKUMETŮ
Jeden z prvních úkolů – zprostředkovávání zpětné vazby na již odpracované z pohledu péče o architekturu, urbanismus, veřejný prostor. Zejména otázky základního přístupu k problematice – identifikace, orientace, a s tím související participativní procesy.
KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ
Mimořádně důležité pro zajišťování zpětných vazeb. Prostřednictvím webu, FB, besed, přednášek. V Děčíně se velmi odsvědčilo.
Ideálním cílem by bylo otevření obdoby pražského C.A.M.P.u.



Žádné komentáře:

Okomentovat