Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


sobota 12. října 2019

Restart a Hněvín 11.10.2019


Sumář příspěvku na jednání restartu v Mostě dne 11.10.2019 na Hněvíně:

Jak lze v krátkosti přiblížit můj příspěvek? Je skvělé, že se odehrává spousta projektů a zlepšení, že se daří „čerpat“. Víme ale, máme kompletní představu o tom, jakou vlastně krajinu, jaké nové osídlení mezi Krušnými horami a Středohořím vytváříme? Není pojem „rekreace“, nebo „energetické využití“ pouze zaklínadlem, který nemá relevantním způsobem prověřený obsah? Nejedná se náhodou pouze o jednotlivá technologická a technická řešení, kdy „jsme vůbec rádi, že se něco děje“? Není to málo?

V šedesátých letech byla této oblasti věnována mimořádná kompletní pozornost – tedy nejen peníze. Nový Most vznikl na základě mimořádně kvalitně vedených urbanistických a architektonických soutěží, přesun mosteckého kostela byla doslova světovou událostí.

Ani dnes bychom se neměli spokojit „pouze“ s technicky adekvátními řešeními – to je málo. Do jedinečné monumentální krajiny „pánevní oblasti“ je nezbytné vložit další kompletní vrstvu, která přehodnotí všechny předchozí. Tedy nejen fatalisticky očekávat, že pokud tam vložíme dostatek financí, že nám „něco“ vyjde! Pojem „přirozeného společenského pokroku“ mizí ze slovníku rozvoje města a revitalizací na geopolitickém Západě už od počátku sedmdesátých let. Vše je třeba vymýšlet, promýšlet, koncipovat, komponovat, ale především velmi zodpovědně TVOŘIT.

I dnes je nezbytné se naučit, že hledání KVALITNÍCH PŘÍSTUPŮ dá hodně práce, ale to úsilí se vyplácí – jak můžeme vidět třeba u sousedů v Lužici. I tam se od začátku jednalo o široce koncipovaný urbanisticko-krajinářsky-architektonický PROCES. V něm je místo i pro různé formy soutěží s cílem generovat a nacházet jen ta kvalitativně (nejen technicky) mimořádně kvalitní řešení. Pro srovnání – kolik mezinárodních soutěží (urbanismus, krajina, architektura)  bylo v celé pánevní oblasti vypsáno v průběhu posledních třiceti let? Také si na žádnou nemůžete vzpomenout?

Přístup k pánevní oblasti jsem si loni testoval v městě Most, který chápu jako jakýsi koncentrát veškerých pánevních problémů. Byl jsem tam městem přizván do procesu vedoucímu k rekonstrukci a změně užívání kulturního domu Repre. Ani tam za posledních třicet let nedošlo k adekvátnímu reflektování prostorových a společenských změn. Nedokončené stotisícové město má nyní pouze šedesát tisíc obyvatel. To by přece chtělo znovu promyslet jak celé centrum, tak i páteřní osy jeho společenského rozvoje –  nejen „Budovatelku“, ale především propojování s krajinou formou parků (Benedikt a od něj vedoucí jedna z nejdůležitějších os do centra!). Zasazovat do tohoto neladu, bez otevření celkové problematiky, bez zapojování dnešních pohledů na zahušťování centra takový monumentální solitér jakým Repre bezesporu je, je prakticky nemožné.

Jako Most, i celá pánevní oblast potřebuje velmi aktivně hledat a rozvíjet své kvality způsobem adekvátním dnešnímu stavu i výzvám, které před námi stojí. Je nezbytné si vždy uvědomovat, že jakékoli technické, technologické řešení, projekt, nebo dotace není cílem, ale vždy jen prostředkem k dosažení po všech stránkách KOMPLEXNÍ KVALITY – obdobně jako naše životy, které jsou  komplexní, složité, bohaté. K tomu se dá jen dodat, že s tímto přístupem má celá pánevní oblast z nepříliš vzdálené minulosti mimořádně dobrou zkušenost.       


Žádné komentáře:

Okomentovat