Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


pátek 8. listopadu 2019

Most - Repre

Most - vyjádření ve věci Pirátské akce za nepřesouvání knihovny do Repre:

Most
Ještě v první polovině dvacátého století patřil Most mezi nejcennější a nejzachovalejší středověká města u nás. I éra jeho „nového budování“ v šedesátých letech byla provázena tím nejkvalitnějším přístupem. Tou dobou proběhla řada mimořádně kvalitně připravených urbanistických a architektonických soutěží. S další velkou změnou prostorového vnímání priorit spojovanou tentokráte s počátkem devadesátých let, ale k žádné adekvátní proměně urbanistického a architektonického přístupu nedochází. Město v šedesátých letech koncipované pro sto tisíc obyvatel, je navíc dodnes nedokončené, a ani na současných šedesát tisíc obyvatel nebylo adaptováno.
Co je nezbytné? O problémech Mostu nejen otevřeně mluvit, ale postupně hledat řešení. Je třeba zabývat se tématy jako „smršťující se město“, „zahušťování centra“ a dalšími. Při pohledu na právě projednávaný územní plán a jeho „hlavní výkres“ vězící v uvažování někde na počátku devadesátých let minulého století, je jasné, že práce tu čeká více než dost. Nejen veřejné prostory modernistického města totiž vyžadují adekvátní přístupy, které jsou navíc dnes již dobře známy.
V této mnohonásobně nejasné situaci je obtížné podnikat tak výrazné kroky a opatření jako je přesun současné knihovny, nebo hledání nové náplně hlavního kulturního domu celého Mostu – Repre. Repre je mimořádně cenný objekt, který si zasluhuje speciální zacházení, a vyžaduje i kvalitní znovu osazení do celého kontextu centra města. Téma otevřené soutěže na Repre bylo už mnohokráte smeteno ze stolu. Pokud se ale dívám na celkovou částku, která by do jeho obnovy měla být investována, stále mi tato cesta, v porovnání s již proprojektovaným, přijde jako velmi zodpovědná varianta dalšího postupu. A její součástí by v ideálním případě mělo být řešení veřejných prostor celého centra města.
Aktivity občanské společnosti založené na nesouhlasu s přesunem současné knihovny vnímám v tomto ohledu pouze jako jeden z problematických bodů celého Mostu. Je ale určitě možné pokoušet rozplétat celou problematiku aktivním způsobem z této strany.
Moc bych současnému Mostu přál, aby se podařilo navázat na obrovskou energii, která stála v šedesátých letech na jeho počátku. Most potřebuje především dlouhodobou a systematickou práci. Z mnoha stran už vidím změny k lepšímu, jako například ve spolupráci s nadací Karla Komárka, nebo v souvislosti s připravovanými koncepčními kroky týkajícími se celých komplexů měst v rámci projektu Restart.
Důležitější než odborné přístupy jsou pro zlepšení života v jakémkoli městě jeho obyvatelé pečující o své město – pro Most – Mostečané J .
6.11.2019, Ondřej Beneš

Žádné komentáře:

Okomentovat