Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


středa 20. ledna 2021

Koncept práce - 02

 

Ondřej Beneš (+420 777 819 788, mail@ondrejbenes.cz) 17.1.2021

Práce agendy pracovní skupiny „Krajský architekt“ 02

 

A)Témata:

A1) srp a kladivo na KUUKu

A2) Uhelná platforma, peníze z EU na spravedlivou transformaci, zelenou energii atd.

A3) Repre

A4) možnosti práce na kraji

 

addA1)doporučoval bych řešit formou architektonicko-výtvarné soutěže (minimálně se studenty UJEPu). V zadání by bylo – hledáme adekvátní řešení plochy na objektu Krajského úřadu v místech, kde je nyní srp a kladivo. Nepředepisoval bych, že se srp a kladivo „musí“ odstranit, ale že návrh musí prezentovat úřad jako „demokratickou, otevřenou, progresivní… instituci“, že má reprezentovat změny, které na kraj v souvislosti s odchodem od uhlí čekají.

V podkladech by byly velmi přesné technické specifikace jak kamenné stěny, kotvení, tak statiky. Návrh by měl obsahovat detailní technické řešení včetně odhadu realizačních nákladů tak, aby vítězný návrh šel následně snadno realizovat.

Pokud cca takto, přeptal bych se kolegů, co dělají soutěže, jaká forma by byla nejvhodnější, kolik by bylo třeba času, kolik by soutěž stála (můj odhad je cca pět měsíců, náklady okolo sta tisíc).

Pan Trojna (po dohodě s panem hejtmanem) mě pověřil přípravnými kroky vedoucími ke změně okolí úřadu, ale i prostoru před sálem. Prezentaci včetně tzv. příkladů dobré praxe předložím do konce února. Shrnu tam i „srp a kladivo“. S panem Trojnou jsme se domlouvali, že pak bychom to začali řešit společně s ICUKem.

AddA2)Uhelná platforma by na kraji mohla být „motorem“ transformace (zástupci těžařů a firem jsou tam nezbytí, aby platformu neobcházeli. Silné zastoupení z kraje musí mít UJEP, ICUK, Hospodářská komora. Z hlediska personálního složení by tam neměl chybět Hausenblas).

Přestože vím, že to nepůjde, bylo by velmi výhodné, pokud by se do ní kraji podařilo nominovat i zahraniční experty (dokázali bychom najít někoho se zkušenostmi z německé IBA, případně alespoň informovaného M.Klodu), někoho z ostravska (minimálně z ostravska pocházejícího a v Bruselu léta působícího pana Firlu), někoho z Prahy ideálně třeba CIIRC (s výběrem by pomohl Hausenblas), nebo z ČVUTu. Velmi bych doporučoval přes krajinu šéfku poroty na Miladu – koncepčně uvažující Kláru Salzman.

Z hlediska přístupu by pro kraj bylo výhodně vytvořit silné zázemí. Pokud by v první fázi do kraje přišlo cca 10-12 mld., velkou část z toho by bylo dobré dát na projektovou přípravu. Pokusem bylo naše „vlámání se“ do území mezi Mostem a Chomutovem loni na podzim přes 7en. Je nezbytné zpracovat první – analyticko-koncepční fázi. Nejlépe přes kraj. „Výkop“ k tématu: https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2020/12/mezi-mostem-chomutovem.html

Stejně by z pohledu kraje bylo dobré přistoupit i k dalším oblastem -  k dolu Nástup-Tušimice i Dolu Bílina. Vše co nejdříve. Vstupy do problematiky dokáži zpracovat. Úvod zde: https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2021/03/transformace-02.html  

Add3) Repre – špičková mostecká stavba, které se dlouhodobě věnuji. Je v majetku města Most. Plánovaná rekonstrukce je z hlediska jejích hodnot devastační (celková odhadovaná investice 1mld). Martin Trčka z Mostu provede poslední pokus jak proces zvrátit – navrhne přeměnu objektu do centra architektury oblasti, možná kraje. Rád by tam viděl Kancelář architektury kraje (krajský IPR). Já bych tam nejraději krajský CAMP, společně s Kanceláří architekta Mostu. Pokud by v kraji vznikl IPR, přijde mi pořád lepší v Ústí. Je to k debatě, která je nyní předčasná. Důležité by ale bylo dát na Repre i z pohledu kraje akcent, a jednat o tom. M.Trčka se pokusí vyvolat jednání mosteckého primátora (po petici za nepřesouvání knihovny do Repre údajně víc naslouchá), hejtmana, Vás, pana Kučery.

Add4) K mému statutu a další práci pro kraj. Pokusil jsem se vydefinovat možnosti:

a)nejjednodušší by bylo prodloužení smlouvy, co mám a co skončila loni v prosinci. Tj. na „pracovní skupinu krajský architekt“, kde mám ale smlouvu jen já. Minulý rok to bylo á 30 000 měsíčně. Vše by běželo jak dotěď. „Členy“ této „volné“ skupiny je několik desítek lidí napříč krajem, se kterými problematiku vždy aktivně probírám: zejména Mirek Koranda, Martin Trčka, Martin Hausenblas, Saša Vanžura, Luboš Paroha, architekti Honza Hrouda, Petr Lešek, Martin Kloda, Honza Čunát, Martin Hajný, Klára Salzman, Honza Jehlík, Ivan Plicka, Petr Velička, Petra Hlaváčka (náměstek pražského primátora) informuju občasně. Pak pomalu i Martin Mata a spousta dalších.

Určitě by bylo dobré definovat tuto pracovní skupinu jako stálou a dát jí i pravidla. Třeba šest až deset členů a schůzky každý měsíc na ICUKu.

Pracovní skupina krajský architekt (formálně zrušena nebyla) pracuje na základě Usnesení č. 016/70R/2019 ze dne 5.6.2019: ve znění: 4.12 Pracovní skupina „Krajský architekt". Rada Ústeckého kraje po projednání bere na vědomí: vznik pracovní skupiny, poradního orgánu hejtmana Ústeckého kraje (pozn. Nebo náměstka pro rozvoj), zřízené pro oblast komplexního rozvoje kraje, zejména pro koordinaci v oblasti kvality architektury, urbanismu a veřejného prostoru a práce městských a obecních architektů na území Ústeckého kraje.

b)povýšení dosavadního statutu – přesněji definovat současné „plavání v lavině“.  Tedy předchozí usnesení doplnit něčím jako: Rada Ústeckého kraje do okamžiku zřízení samostatné Kanceláře krajského architekta pověřuje Ondřeje Beneše prací na „agendě krajského architekta v Ústeckém kraji“ s pověřením dočasného výkonu funkce krajského architekta s cílem zejména hledat a stanovovat standardy této práce tak, aby mohlo dojít ke zřízení samostatné agendy této práce viz dále varianta finální A) nebo B).  TOTO BYCH PREFEROVAL.

c)uspořádání výběrového řízení na pozici krajského architekta jako analogii městského architekta. K tomu je budˇ zapotřebí alespoň rok času - je na tom ještě spousta práce, nebo se to „zkusí“. Tam bych pak byl ve schizofrenní situaci. O všem vím nejvíce asi já, měl bych tedy připravovat podmínky a pracovat na tom, ale velmi rád bych se konkursu účastnil, tedy bych na druhou stranu s přípravou neměl mít vůbec nic společného.

Výběrko by mi přišlo dobré v jednom člověku alespoň  na 80 – 100 hodin měsíčně. Z hlediska hodinového ohodnocení je pro srovnání standard 800,- (nový městský architekt v Lounech s nástupem od 1.1.2021). Tedy min  64 000,- až 80 000,-.


varianta finální A)zřízení samostatného odboru na magistrátu. Obdobně mají KAM v Liberci. Z Liberce se dokážu s lidmi domluvit co a jak okolo toho. Po právní stránce bych oslovil Jirku Plose – bývalý dlouholetý sekretář ČKA, a kamarády co tam dali do pohybu Radu architektů (Martin Kloda a Pepa Smutný).

varianta finální B) zřízení příspěvkové organizace kraje (obdobně funguje KAM ve Varech). Po přípravné stránce opět přes Plose, Klodu. V obou případech bych do toho zapojil i Petra Hlaváčka a lidi z IPRu okolo něj.

Jen samotná analýza jak dál postupovat – připravit to – zabere alespoň  rok. Zároveň by bylo dobré do debat zapojit samosprávy a širší veřejnost. Panu Řehákovi jsem už navrhoval formu tzv. Ozvučné desky. Začal s tím v Praze Hudeček. Ozvučná deska je široké diskuzní fórum, které nehledá řešení, ale pojmenovává témata. "gestor" (optimálně primátor, případně náměstek pro územní rozvoj) jí používá pro získání zpětné vazby.


Žádné komentáře:

Okomentovat