Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


středa 1. září 2021

Semestrální zadání - osa Osek, Duchcov, Ledvice, město Bílina

 

Semestrální zadání - město Bílina

Problematika přechodu Severočeské hnědouhelné pánve, zahrnující území přes 1200km2, do doby „pouhelné“ vyžaduje koncentrované společné úsilí. Na půdě Krajského úřadu Ústeckého kraje vzniká koncept Transformátoru, který se svým tzv. čtvrtým pilířem revitalizaci krajiny a osídlení věnuje (garantem O.Beneš). Je to však do té míry komplexní a složitá problematika, že jsme spojily při jejím rozplétání zájmy několika českých univerzit - lednické Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, České zemědělské univerzity v Praze ČZU, ústeckého  UJEPu a naší FA ČVUT.

Postupně bychom rádi ve společných zadáních procházeli území Severočeské hnědouhelné pánve, vždy bychom se koncentrovali na určitou oblast. Na společných jednáních jsme se dohodli, že jako první budeme řešit území, které vnímáme jako duchovní těžiště celé oblasti. Je vázané na Osecký klášter, město Duchcov, průmyslovou oblast Ledvice, město i Důl Bílina.

V našem ateliéru se budeme věnovat části města Bílina. V současnosti je toto významné lázeňské město poznamenáno silničním průtahem vedoucím centrem města. To se změní. Doprava půjde pod zem do tunelu. Naším úkolem bude rehabilitovat jádro města a jeho vazbu na řeku Bílinu.

Nejprve si společně celé nevelké řešené území rozvrhneme v kontextu města a každý v ateliéru si zde najde své specifické zadání, objem, místo i typologii. Navrhovat bude možné stavby bytové, občanské, administrativní, případně s akcentem na alternativní formy výstavby - baugruppe.

Jak je u nás v atelieru zvykem, důraz při navrhování klademe na důsledném dopracovávání individuálního uchopení konkrétního zadání vždy s ohledem na rozvoj, potřeby a požadavky jednoho každého studenta.

Během semestru budou několikrát probíhat společné prezentace s Ústavem krajinářské architektury atelierem Salzmann, kde studenti budou řešit celé území s vazbami na Důl Bílina, tak i s atelierem Šindlerová z Ústavu prostorového plánování. U paní architektky Šindlerové je velkou výhodou, že je i městskou architektku Bíliny a město velmi dobře zná. 






Žádné komentáře:

Okomentovat