Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


neděle 29. srpna 2021

Jak na VRT ?

 Předběžný koncept zadání krajinné studie v linii trasování VRT mezi Prahou a severními Čechami

Tento krátký podklad slouží k základnímu seznámení s plánovacím nástrojem samospráv, ve kterém mohou daleko lépe uplatnit své požadavky a aspirace. Je to standardní nástroj využitelný samosprávami na západ od našich hranic, kde mluvíme o krajinném, nebo tzv.regionálním plánování. Výsledkem by měl být dokument, který by dokázal trasu VRT definovat v rámci celkového komplexního rozvoje krajiny a obcí, nejen jako liniovou inženýrskou stavbu zpracovanou dle podkladu ZUR. Cílem je tvůrčí hledání a vyrovnávání se s mnohdy mimořádně protichůdnými požadavky tak, aby byly znovuobjeveny, zhodnocovány a generovány prostorové hodnoty a kvality území. Výstavba VRT bude nepochybně pro region přínosem, ale pro prostředí krajiny stejně jako jakákoli jiná infrastrukturní liniová stavba bude při nedostatečně komplexním řešení zátěží, překážkou, už jen z pohledu prostupnosti krajiny. Může docházet k násobení těch nedostatků, které známe u stávající komunikace D8. Důsledná projektová příprava ve spolupráci s odbornou a laickou veřejností otevírá možnost eliminovat problematické aspekty návrhu a hledat co nejpřirozenější prostupnost územím – pro vodu, podzemní vodu, ekodukty, komunikace a cesty, propojení sídel a konstituování veřejného prostoru. To vše s akcentem na využívání nejmodernějších trendů při vyrovnávání se s nastupujícími klimatickými změnami.

Jsme si vědomi toho, že tento způsob práce, navíc v tomto měřítku u nás není obvyklý. Jsme ale přesvědčeni, že celkovou přípravu projektového záměru VRT dokáže velmi urychlit právě produktivním ověřováním v koordinaci se samosprávami i díky zvolené, větší podrobnosti.

Velký význam pro práci bude mít spolupráce s jednotlivými samosprávami mj. formou profesionálně pojatých participačních procesů. Jde o postup, kterým by mělo být nejen formálně zajištěno, že obce budou nacházet odpovědi na své skutečné problémy a výzvy, které na nás ve 21.století čekají.  

Území řešené touto studií by mělo obsahovat pás široký cca 25-35km, v závislosti na konkrétní problematice toho kterého úseku. Pro přehlednost i pro snazší přípravu jsme území k řešení rozdělili do tří částí: a)Praha až Říp, b)Říp až České středohoří, c)Středohoří až po hranice republiky. 

Předpokládaný tým by měl pracovat ve složení: urbanista, krajinář, architekt (výhodou bude spolupráce s městskými a obecnímu architekty), dopravní expert, řada specialistů v oborech – vodního hospodářství a tzv.malého vodního cyklu, půdy, geologie. Dále pak ekologové, sociologové, odborníci na veřejné plánování.

Velký význam bude mít kvalitní definice zadání, vydefinování rozsahu obsahu způsobu práce a řešení rozporů mezi požadavky jednotlivých samospráv. Vyřešení financování a problematiky instituciálního objednatele (předpoklad je, že by se formálně mělo jednat o tzv.území studii, která je registrována a je tak tzv.neopominutelným podkladem při rozhodování v území) .

11.8.2021 Klára Salzmann, Ondřej Beneš




Upřesnění konceptu zadání krajinné studie v linii trasování VRT Podřipsko (Praha – sjezd Lovosice)

Rozvržení činnosti přípravy na:

·        a) Příprava a definování zadání,

·        b) Realizace krajinné studie.

Add a) Příprava a definování zadání:

a1) Analýza všech podkladů ve vazbě na budoucí krajinnou studii. Vydefinování potřeb na dopracování podkladů. Měl by provést tým, ve kterém bude – vodař, krajinář, urbanista, ekolog, dopravní expert.

Práce na cca jeden měsíc za cca 0.2mil.

 a2) Dopracovávání, dodatečné zadání, případně získání podkladů dle předchozího bodu.

Práce na cca 2.5měsíce za cca 0.4mil.

a3) Vlastní definování zadání krajinné studie. Předběžné rozvržení na činnosti tzv. věcné související s předchozími body, a ty které se budou týkat zadávání od jednotlivých dotčených samospráv, nastartování profesionálních participačních procesů. Tým obdobný jako v bodě a1).

Práce na cca 3 měsíce za cca 0.3mil.

a4) Definování řízení a organizace celého záměru, získávání peněz. Činnost průběžná. Ideálně: krajský přenesený výkon státní správy – pořizovatel, krajská samospráva – zadavatel. Ideálně finanční prostředky na fázi a) NE od samospráv.

Add b) Realizace krajinné studie.

Předběžný odhad doby práce 12 měsíců za cca 8mil.

 

13.9.2021

 

Ing. Klára Salzmann, Ph.D.

Ing. Mgr. Eva Jeníková

Ing. Martin Klečka, Ph.D.

Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D.


Žádné komentáře:

Okomentovat