Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


neděle 30. června 2019

Aktivace pedagogické obce na FA ČVUT


Pokus o aktivaci pedagogické obce na FA ČVUT - otevřený dopis vedoucím ateliérů: 
Krásné dopoledne ještě v úplném závěru první půlky školního roku přeju!
Ke zvážení nabízím zadání pro příští, či další semestr – jde o sever Čech.

Minulý týden jsme se Samem Okamurou a jeho akademickým sborem v Liberci na TUL probírali možnosti propojení libereckého a ústeckého kraje. O co se konkrétně jedná? Po několikaletém úsilí se nám podařilo v Ústeckém kraji prosadit zavádění agendy „Krajského architekta“. Nyní ve fázi „ pracovní skupina“ (od 5.6.2019) zřízení Radou kraje spadající pod hejtmana. 
Následovat bude práce na rovině Rady kraje, zastupitelstva kraje, úředníků – kteří dělají „všechno dobře“ - přestože ti s pohledem alespoň trochu za horizont dneška si uvědomují, že pokud nenastane změna v dosavadním přístupu, bude obtížné mluvit o nějaké jeho (ústeckého kraje) budoucnosti.

Bez adekvátního akademického zázemí to celé ustát nepůjde. Vše pražské jako krajně pochybné není vnímáno jen v Mostě, ale jak poznamenal kolega Harciník s povzdechem – i v Ústí. První má cesta tedy vedla do Liberce. Tam se města v pánevní oblasti už řešila mnohokrát. Předběžně jsme i domluvili pořádání něčeho jako společné konference (pracovní název „vize severu, sever vize“)  nejen problémy a historická zkušenost obou krajů jsou velmi podobné.
Zpátky k zadání - chtěl bych studenty nalákat do Ústeckého kraje. Minulý semestr jsme společně s ateliery Fingerová, Plicka-Sedlák řešili území mezi Teplicemi, Trmicemi a Ústím se zvláštním zřetelem na zakotvení jezera Milada na Trmice a Bílinu. Na prezentace chodil jak ústecký primátor, tak ředitel PKÚ – to je ta organizace, co zatopuje vytěžené lomy vodou a stará se o ně. Loni se mj. společnými silami podařilo prosadit, že na okolí Milady bude rozsáhlá soutěž – pro srovnání - dle prvotních požadavků na jejího organizátora nemá u nás žádný zkušenosti s rozlohou o které se tu uvažuje. A to okolí jezera Milada má být teprve testem před dalšími rozsáhlými plochami které by tu měly být řešeny.

Co by právě pro studenty mohlo být zajímavé, že se tu spoustu témat tzv. právě otevírá – tedy pozornost začíná být soustředěna a právě studenti mají možnost si vše volně tvůrčím způsobem ověřovat, a i výsledkům je věnována náležitá pozornost.
Pokud jde o zatopování lomů vodou – jde o velkorysý koncept, kdy vody tam ve finále bude násobně víc, než co je ve vltavské kaskádě. Dojde k radikální změně krajiny a jejímu vztahu k osídlení. Krajináři si tak mohou vzít k řešení území od Chomutova po Ústí. Co je ale ještě důležité – a nezbytné ke zkrocení – je i to, že se uvažuje i o technickém využití těchto jezer – buď přečerpávací, větrné nebo sluneční elektrárny na hladině. 

Stejně tak je výzvou hledání přístupu k té rozsáhlé aglomeraci od Chomutova po Ústí. Dnes tam města mezi sebou spolupracují v lepším případě v otázkách technických, otázky společného postupu v otázkách péče o kvalitu vystavěného prostředí je mimo rozlišovací schopnost. Oprávněnou atraktivitu získalo v poslední době několik televizních seriálů, kdy ten poslední je pro znalce na hraně s dokumentem. K překlopení do konceptů architektonických, urbanistických či krajinářských – s očekávaným sociálním étosem -  zatím nedošlo.
Určitě – kraj je – kromě mnohého – postižen dlouhodobým úbytkem obyvatel. Je to ale něco, co si nikdo není ochoten přiznat  (skvělá diplomka https://decinarchitekt.blogspot.com/2019/05/decin-2070.html )  . V rámci tzv.restartu se zatím podařilo prosadit řešení těchto otázek v rámci jednotlivých  měst – v rámci celého toho rozsáhlého zdevastovaného souměstí ale zatím ne. Řešení pánevní oblasti jako propojeného živého organismu je tak stále jen předmětem spekulací.

Co je ale v tomto kontextu důležité – podařilo se prosadit zřízení právě pracovní skupiny „krajský architekt“ která může mnohé radikálně otevírat.  Situace na kraji je naladěna tak, že si mnozí z těch progresivních uvědomují, že je třeba něco dělat a měnit, zároveň ale nedokáží přesně říci co a jak. Je tedy vlastně ideální doba, kdy je možné zavádět nové postupy a standardy, hodnotové systémy, metody. Prostě ideální čas pro studenty aby testovali společnost svými akademickým řešeními.
K tomu bych připojil i otevírání mnohaleté problematiky se zadáním nového územního plánu v Ústí, kde nyní skupinka okolo M.Hausenblase (nyní ale doopravdy už velmi solidně) pokouší problematiku rozklíčovávat sympatickým způsobem.

A co je vlastně cíl celého toho snažení? Území, které bylo ještě koncem devatenáctého století jedno z nejkrásnějších a nejbohatších v rámci zemí Koruny české – a v jižních Čechách, nebo na jihu Moravy se aspoň podporovaly „ty kroje“ a hledalo se jak tam pomoci – je – jak říká kolega Ivan Plicka - situace nyní opačná.  Monumentální a fantastická krajina je tu ale stále.
Také prosím -  pokud jste kdy dělali se studenty něco do Ústeckého kraje a chtěli byste se o výsledek podělit, prosím o zaslání - dle zacílení prací a našich možností s uvedením autorství využijeme.

Děkuju, krásné prázdniny.
Ondřej Beneš

Ps
Odkazy:

https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/






Žádné komentáře:

Okomentovat