Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


neděle 3. ledna 2021

Koncept práce - jak dál 01

 

Ondřej Beneš (+420 777 819 788, mail@ondrejbenes.cz) 23.12.2020

Koncept práce agendy pracovní skupiny „Krajský architekt“ (podklad pro krajského náměstka pro rozvoj).

Úvodem. Mám za sebou víc než rok práce ve vedení  pracovní skupiny „krajský architekt“ (tato skupina byla radou kraje odsouhlasena v červnu 2019). Práce této skupiny se zúžila pouze na práci mou, neboť zpočátku přislíbené finanční kompenzace ostatních členů nebyly realizovány (hodinová sazba se uvažovala min.500kč). Pro mne byla od září do prosince roku 2019 tato služba honorovaná 10 000,- , od února do prosince 2020 30 000,- měsíčně na základě výkazu odvedené práce.

A)Koncept práce do budoucna:

A1) spolupráce s politickým vedením a úřadem

A2) organizační struktura pracovní skupiny

 

B) Konkrétní úkoly:

B1) „Infrastrukturní studie Ústí z pohledu kraje“.

B2) soutěž Milada

B3) lomy ČSA a Vršany

B4) spolupráce se studenty a akademickým prostředím

B5) příprava kanceláře kraje

B6) práce mimo kraj

 

addA1)spolupráce s politickým vedením a úřadem. Minimální náplní práce by měly být analýzy a podklady pro radu kraje. Prioritně bych měl být vnímán jako poradce. Stejně tak by náplní mé práce měla být spolupráce se všemi odbory magistrátu, úředníky, radními. Standardní reakční doba cca dva týdny. (většina činnost bude vycházet z mé vlastní iniciativy.)

AddA2)organizační struktura pracovní skupiny. 

Ideální stav: 

a) expertní skupina Rada architektů. To by byla expertní poradní skupina hejtmana nebo náměstka pro územní rozvoj, která by vydávala konkrétní odborná a politicky nezávislá doporučení ke konkrétním důležitým projektům, členové Gestaltungbeirat nemají být aktivní v místě působení, optimální je účast zahraničních členů. (např. lidé z FA ČVUT, VUT Brno, FUA Liberec  - prof. J.Jehlík, L.Burgerová z P7, M.Kloda, atd..). Bylo by jich asi šest a mohli by se měnit, setkání jednou za jeden až dva měsíce. Přístup by na jednání měli úředníci, radní, zastupitelé. Tuto skupinu by doplňovala b) pracovní skupina krajský architekt. Ta by byla zárodkem výkonné odborné instituce samosprávy kraje, procesující konkrétní úkoly a projekty. Postupně by se přetavila v Kancelář krajské architektury (což ale může trvat léta).

Důležitým doplňkem by byla Ozvučná deska. To je široké diskuzní fórum, které nehledá řešení, ale pojmenovává témata. "gestor" (optimálně hejtman, případně náměstek pro územní rozvoj) jí používá pro získání zpětných vazeb.

Ozvučnou deskou začala iniciace procesů vedoucí v Praze k ustanovení IPRu. Byla by to otevřená setkávací platforma – např na ICUKu.

Témata ke zpracování Ozvučnou deskou - např 1)samospráva – k čemu obecní, městští architekti, zkušenosti se soutěžením a hledání kvality 2)stakeholdeři, development – důležití hráči z dolů -  otevření jejich vnímání pohledu na architekturu a co by od kraje potřebovali. 3)aktivisté, akademická sféra – co oni by potřebovali a očekávali od architektury atd….


AddB1) „Infrastrukturní studie Ústí z pohledu kraje“. Konkrétní práce, v rámci níž jsme si udělali představu o stavu práce s krajinou, kolik chybí územních studií krajiny, že kraj nemá koncept práce s krajinou atd..

V závěru jsou doporučení, na kterých má smysl dále pracovat.

AddB2)soutěž Milada. V porotě bude politický reprezentant za kraj. Já budu náhradník. Budu účasten všeho bez hlasovacího práva.

AddB3)lomy ČSA a Vršany. Úvodní konkrétní práce v pánevní oblasti, které bych se dál rád věnoval. 

Stručný záznam z minulého roku - po zpočátku slibně se rozvíjející spolupráci (pracoval jsem zadarmo) 7en našel levnějšího zpracovatele - firmu ON plan. Ta ač se zabývá arch. soutěžemi (organizují nyní soutěž na Miladu) nabídla mou práci za zlomek ceny a já za těch podmínek nedokázal být jejich subdodavatelem. Práce mého týmu měla hodnotu okolo 2mil (včetně DPH). Přímo řešené území je 40km2, širší řešené území, které je třeba přehodnotit odhadujeme  na cca 400km2, uvažované  investice budou v řádu desítek mld (rekultivace, hydrické rekultivace, infrastruktura, generování aglomerace Chomutov-Most). Je třeba vytvořit kompletní layout území.

Tuto práci jsem přetavil v hledání konceptu přístupu pro celou pánevní oblast. 

AddB4)spolupráce se studenty a akademickým prostředím.  Studentům na FA ČVUT zadávám témata v kraji už dlouho. Okolí Milady (od Teplic po Ústí), Terezín, Muzeum Sýkora v Lounech, Děčín. Navázal jsem spolupráci se studenty PF UK (prof.Frouz), s děkankou školy Mendelu v Lednici, s vedením FUA v Liberci. (samozřejmě i s UJEPem).

Dal jsem dohromady akademickou platformu českých škol, kde se budeme postupně a systematicky věnovat Mostecké pánevní oblasti.

AddB5)příprava kanceláře kraje. Připravit organizační strukturu, hledat pozici ve struktuře úřadu, definovat náplň práce, atd.

AddB6) práce mimo kraj.  Účast na konferencích.

Plus další konkrétní úkoly, které budou postupně přicházet. Půjde o rozpracovávání problematiky – např. bydlení, sídliště, vizuální smog, smršťující se města, sociální výstavba.

Žádné komentáře:

Okomentovat