Doc. ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D., Sochařská 12, 170 00 Praha 7 - Letná, mail@ondrejbenes.cz


čtvrtek 6. února 2020

WISH LIST – ARCHITEKTa k "uhené platformě" 02



Uhelná platforma – Ondřej Beneš -  mail@ondrejbenes.cz

DLOUHODOBÝ KONCEPT

Cílem uhelné platformy je na úrovni kraje převzít zodpovědnost za jeho směřování v „době pouhelné“. Měli bychom projít procesem, na jehož konci bude možné napsat pod sebe čtyři věty, nebo pět bodů, které budou charakterizovat kraj na několik příštích desetiletí.

Tyto charakteristiky „vize střižené kraji na míru“ musí vycházet z nejvlastnějších požadavků a potřeb kraje s vyřešenými přesahy do všech relevantních oblastí. Bude třeba velmi pečlivě definovat a dodržovat proces zaručující požadované výstupy. Tento proces by měl v každé fázi rozpracovávání, projednávání a podrobnosti obsahovat tyto tři momenty:

A) koncept celkové nové vize – TVRDÁ SLOŽKA – jak s energií, jak s technologiemi, jak se napřáhnout k novému rozletu (jeden z prvních ucelených propracovaných kompletů předložil M.Hausenblas - viz.:https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2020/02/vrcholova-vize-kraje-obecne-cile-navrh.html ).

B) MĚKKÁ SLOŽKA - zpětná vazba z pohledu sociálního, kulturního - jako je skladba obyvatelstva, zaměstnanost, trh práce, podpora komunálních politik, adekvátní participační procesy atd.

C) REÁLNÉ PROSTOROVÉ OVĚŘOVÁNÍ - prověřování reálných dopadů do prostorových kvalit krajiny, sídel.

Důležité bude DYNAMICKÉ vyrovnávání všech tří složek a jejich vzájemná spolupráce – neznáme priority za dvacet let, můžeme ale už nyní vytvářet prostředí, ve kterém půjde zdolat jakékoli výzvy.  Musíme: „dohodnout se, že se dohodneme“.


Tři výše uvedené složky A), B),C) se dají chápat i jako „energie“-„člověk“-„krajina“(F.Ušák).

CO JIŽ BĚŽÍ

Je třeba zdůraznit právě probíhající přípravné kroky k rozsáhlé soutěži na okolí jezera Milada (vyhlášení 6/2020). Otevření konkrétní problematiky „od Duchcova po Ústí a od Chlumce po Stadice“. V rámci přípravy a realizace soutěže zde půjde právě o hledání vazeb bodů A) B) C).

CO JE NYNÍ NEZBYTNÉ ROZEBĚHNOUT

1) infrastrukturní problematiku Ústí z pohledu kraje (napojení na Dálnici, podél Labe do Děčína, VRTku, vodní trasy – řada projektů již běží,  atd…). Bez řešení těchto problémů se soutěž na Miladu mine účinkem. Na straně Ústí není v tuto chvíli adekvátní partner.  https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2019/11/usti.html

2) uchopit pánevní oblast jako celek. Jedná se o mimořádně důležitý přípravný krok bodu C).  https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2019/11/zpet-mezi-krusne-hory-stredohori.html

3) hledat adekvátní komunikační platformu debat a participací s občany, obyvateli. Variace pražského CAMPu. https://architekturakrajeustecka.blogspot.com/2020/01/prezentacni-centrum-usteckeho-kraje.html

CO JE MOŽNÉ VYKONAT JIŽ NYNÍ ZA MINIMÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ

4) prvním krokem k bodu 3) by mohlo být zpracování grafického a vizuálního „brandu“ pánevní oblasti. Pro srovnání přístup - „Pohornická krajina Karvinska“.

5) sjednocování směrem dovnitř – společné návštěvy dobrých praxí: Lužice - IBA, Altona- arch.Gero, 

Žádné komentáře:

Okomentovat